Saturday, December 10, 2011

Aku Minta MAAF.....

Assalamualaikum,para sahabat blogger sekalian...Lama aku tak mengupdate blog conteng-conteng nie..Bukan apa,sejak akhir-akhir nie,tersangat laa busy..Al maklum laa,dah nak penghujung semester..
Projek bersepah-sepah tak siap lagi..Apatah lagi dengan WorkShop 1 yang wajib kena amek budak-budak fakulti aku..Dah laa kena buat system guna C++ dgn ORACLE..
Haiisshhhh.....memang lemah laa aku dengan 2 benda nie..Buatkan hidup aku dihantui oleh coding-coding..



Biasa laa,kalau dah serabut-serabut dengan kerja,macam-macam masalah lain akan timbul..Normal laa kot..
Nak kena balancekan tue..Orang sekeliling kita pun tak terjangkit sekali..





" Aku minta maaf........=(  "

" I'm sorry...."

" Ko maafkan aku tak..???   "




Mesti korang selalu guna kan bila ada wat salah dengan orang lain...Aku pun juga..Kira ayat standard yang diguna pakai sejak zaman berzaman dan selamanya..Ayat 3 suku kata ajer pun...Sangat senang diungkapkan pun..




Realitinya,ucapan maaf tue memang sangat mudah..Sama ada kesalahan kecil atau yang besar..Bergantung pada situasi..Bagus kita selalu ucapkan maaf sebab bukan kite sedar pun akan kesalahan kita..Baik menyerah daripada menahan ego,konon-konon nak kontrol macho....SERIUS TAKmacho pun (umpamanya).




Tapi kan,kalo selalu minta maaf tapi masih mengulangi kesalahan yang sama,menjadi suatu persoalan yang sangat..sangat..ppfffftttttt..!!!! Lama-lama pun dah bosan dengan perkataan maaf tue..Buat benda yang sama,then mintak maaf...berulang-ulang dan ulang dan ulang,bosan jugak lama-lama...Takda benda lain ker..Manusia kan memang dah tercipta dengan sifat cepat bosan..




Sorry to say la,baik tak payah mintak maaf,kalau masih mengulangi benda yang sama..Bagi nak memaafkan orang yang mintak maaf kat kita nie,tue hak individu...Tugas kita sebagai pesalah adalah minta maaf,tugas kita sebagai mangsa adalah memaafkan..Sebagai seorang pesalah,tak perlu laaa nak terasa hati sangat kalau mangsa tue tak nak memaafkan,..Dia perlukan masa untuk menerima semua ini..Tak boleh nak paksa, " KAU MESTI MAAFKAN AKU..!! "..





Teruskan ajer hidup tue..Tugas mangsa biarkan laa...Tak perlu juga si mangsa ni nak bagitahu pesalah yang dia dah maafkan pesalah tue..Pesalah dah menjalankan tugas,langkah seterusnya biarlah mangsa tentukan..Tak perlu nak bertanya banyak kali pun,adoii..



Seriusnya,aku memang senang nak  mintak maaf dan memaafkan orang even org lain punya salah..Terasa macam bodoh kan nak terhegeh-hegeh pegi minta maaf atas kesalahan orang lain...Nampak macam sia-sia ajer tapi secara tak langsung mengajar kita jadi seorang yang rendah diri..Tak pentingkan diri sendiri pun..Walaupun mudah nak memaafkan orang,sebagai pesalah JANGAN pijak kepala mangsa yg mudah memaafkan kesalahan kita..Even aku sendiri pun pernah terasa,seperti dipijak oleh orang lain sebab mudah memaafkan orang sangat..Nak buat baik pun,susah..Macam dalam cite tamil ,SIVAJI


Masing-masing ,lu pikir laa sendiri..Memang takda yang sempurna di dunia nie..Kalo ada yang mengaku dia sempurna tue,seriously memang..TIPU..TIPU..TIPU...Maaf nie bagus untuk dipraktikkan,dan memaafkan orang adalah amalan mulia,tapi tetap berulang benda yang sama,abaikan ajer laa...Penat sudah..(maafkan senyap2.buat baik dalam senyap lagi bagus)..hehehehe..=P





p/S: Dah mintak maaf jangan laa ulang kesalahan lagi...Penat nak cakap maaf banyak kali...sia-sia ajer air liur digunakan..MOOD-teruja belajar strumming lagu baru-

1 comment:

Apeach Blogspot said...

SIVAJI?o.O?xpernah dengar pun.ceta tamil mana pulak ney

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...