Sunday, May 29, 2011

Kek Pisang-resepi turun temurun

Kali ini aku nak berkongsi resepi pulak..
Yela hari tue buat kek pisang,tak sangka jadi pulak..
Jadi aku pun nak share laa resepi kek pisang aku nie..
Garenti laa jadi..garenti sedap..
Gambar xdapat nak diUpload pulak..lupa nak ambil gambar..
masak jer kek tue,aku ngap terus ke mulut..hahhaha


KEK PISANG

Bahan-bahan:
1cawan margerin
1cawan gula aising-gula kastor pun boleh
2cawan tepung gandum
2biji telur saiz A
1sudu teh serbuk penaik
1sudu teh soda bikarbonat
1cawan pisang- yg telah dilenyek2 punye
1sudu teh esen vanilla

cara-cara membuatnya:
1- Pukul margerin &gula aising hingga kembang (warna putih camtue).Guna mesin jer
2- Masukkan telur then pukul lagi sampai sebati.
3- kemudian masukkan esen dan juga pisang..pukul lagi..
4- (dalam bekas lain-bekas B) Ayak tepung+serbuk penaik+soda bikarbonat.
5- Campurkan bekas B ke dalam adunan sikit -sikit..pukul dlm kelajuan yg perlahan..
6- Lencerkan loyang dengan marjerin,then masukkan ke dalam loyang..
7- Panaskan oven dulu then bakar adunan selama 25-30minit pada suhu 170`C
8- SELESAI..!!



P/S:selamat mencuba!!!..kalo nak guna tepung serbaguna tue pun boleh ..xpayah dah letak baking powder tue jer..




1 comment:

Fyqa Federeka said...

comelnye background dy..simple n sweet..hoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...