Thursday, July 28, 2011

When Melody Meets Harmony

Assalamualaikum..

Tajuk entry aje guna bahasa omputeh..contentnya dalam bahasa Melayu jer..
Heehehehehe....
Tajuk entry nie aku cilok dari nama blog sifoo aku..
Sifoo Amsyar..Hahaha
Nak bagi dia glamer kejap...Ini dia blog beliau, Amsyar Hamtaroo
Credit to Mr.Amsyar Malek...*__*

Aku pun tak berapa paham sangat dengan melody..harmony nie...
Apa kaitan antara 2 benda nie..
Penting sangat ker....??? Aku nie budak baru belajar,jadi banyak laa yang kurang  paham..
so,aku bertanya dengan yang lebih terer dari aku..Sifoo.!!
ini jawapan dari beliau..Credit to Mr.Amsyar Malek

"Kite selalu dengar lagu yg ada penyanyi. Penyanyi tu adalah melodi lagu tersebut, atau org yg mendendangkan irama utama lagu tu... Music kt belakang tu la harmoni... Harmoni ni kalo maksud sastera dier, gabungan rhythm or susunan muzik dari sumer instruments dlm lagu 2 yg ble bergabung, jadi best jer... Dats y ble Melodi dgn Harmoni sekata, lagu yg kita dengar pun akan jadi best sgt2.... =)"



Sekarang baru laa aku faham sikit-sikit..
Patut laa kawan aku selalu cakap,
" ko nie bermain dengan melody,cam trumpet jugak,kalau melody tak best,lagu nie jadi tak best jugak laa.."
So,aku kena improve kan lagi skill aku untuk clarinet..
Susah rupanya bermain musik nie..
Lari tune,tak best laa lagu tue...Jadi bunyi yang agak annoying..
Kalau wave bunyi instrument tue dengan instrument tak sama,berlanggar,sure sakit telinga laa kalau dengar
Nak tuning bunyi yang sedap telinga dengar,punya laa lama..
Boleh melecet langit-langit,dinding2  dalam mulut nie..
Tue laa apa aku rasa...Hadoii3..!!
Tapi takpa,ini kepuasan bagi aku...
Apa yang aku cari time sekolah dulu sekarang aku dah dapat...
Dari sekolah rendah aku mengidam untuk dapat peluang bermain musik,sebab dari kecik lagi aku berminat dengan musik sampai laa sekarang..
Peluang ajer takda..
Time sekolah menengah,aku berkecimpung dengan alat musik tradisional..
Not bad jugak laaa..sebab sekolah aku tak mampu sediakan yang macam nie..
Kalau band-band nie takdalaa...budget besar kot..
Peluang hanya datang sekali,so grab it quickly sebelum terlepas..

Sapa-sapa yang ada tak puas hati sebab aku bermain musik,band dan sewaktu dengannya..
sorry laa..takda siapa boleh halang accept Tuhan Yang Maha Esa
Ini peluang yang aku idamkan dari kecik-kecik lagi..
Apa yang aku nak dalam kisah hidup aku..
Aku punye impian dan matlamat dalam bidang musik..

music boleh menceritakan sesuatu kehidupan..^_^

P/S: When melody meets harmony,they are so sweet couple..Bagaikan irama dan lagu,takkan boleh dipisahkan..mood bola - Harimau Malaya pasti boleh..!! *__*..




5 comments:

Fyqa Federeka said...

nice post..bru ak tau mksud melody n harmony=)

biskot_lemau said...

kalo dalam band yg xda penyanyi..instrument spt clarinet & trumpet& euphonium yg selalu main melody..kirenya penyanyi dlm band jugak laa..apa yg aku taw laa..hehhehe *__*

Amsyar Hamtaro said...

Thanx sbb glamerkan encik Hamtaro nih... hehehe..
(#^ _ ^)v
Btw, Blog Title aku tu mmg nak menghargai Allahyarham Tan Sri P. Ramlee... Dier kan pernah ckp, "Bagai Irama dan Lagu..."
- tanpa lagu, pincanglah irama. Tanpa irama, lagu xkan bermakna... =)

biskot_lemau said...

yeahhh..memang betul..sape laa lagu tanpa irama...hahhaha

Fyqa Federeka said...

bc 2 kali komen ko tu bru ak phm..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...