Monday, August 15, 2011

Ayam Goreng Berempah baik punye


Aku takda idea nak merepek-repek kali nie..
Oleh kerana aku excited giler nak buat entry baru jugak..Aku share laa resepi untuk kali ini
Aku buat ayam goreng nie time mak aku paksa memasak..
Yela mood malas sesangat nak masuk dapur,tapi terpaksa juga...hehhee
Ok fine...nie laa hasilnya..


Bahan-bahan

Ayam (separuh dari 1 ekor laa) - dibasuh,dipotong ikut citarasa
1sudu teh serbuk cili - nak pedas letak laa lebih
1sudu teh serbuk kari - nak sedap letak lebih
1sudu teh lada sulah/white papper
garam secukup rasa..
pak aji (ajinomoto)/ secukup rasa

Ditumbuk:
Halia - ikut citarasa..saiz medium aje pun ok
2 batang serai  
4 ulas bawang putih

Cara membuat:

1- Campurkan ayam dengan semua bahan-bahan termasuk yang ditumbuk itu,digaul-gaul biar sebati dan diperap selama 1 jam..( lagi lama perap lagi sedap,lagi terbaikk)
2- Panaskan minyak dan goreng hingga masak ...Kalau nak lagi sedap aromanya masukkan daun kari ketika menggoreng tue
3- Angkat dan hidangkan bersama nasi panas + sambal belacan...Sungguh mengliurkan nie pun..

*******
Senang aje buatnya..
Idea aku dapat dari buku 1 Hari,1 Resepi..
Hak milik kakak kesayangan aku..cikgu Nuraisyah Fadzil (aku bagi ko femes ye kak )
Ditinggalkan untuk aku study semua resepi di situ..
Tocey-tocey...(^_^*)
Tapi aku olah balik dari resepi yang ada ikut citarasa tekak aku..
Rasa ayam nie memang laa sedap..Chef Professional cakap pun sedap,baunya apatah lagi
Chef professional ialah my ayah,En Fadzil (kalo dia kata "sedap",sedap laa,kalo "boleh laa",boleh laa terima,kalo "tak sedap",terus terang tak sedap)
Selamat mencuba okay..!! (*_*)


P/S: Akak aku suruh wat entry nie, letakkan nama beliau sebab beliau bagi pinjam buku resepi nie pun..=)

6 comments:

Fyqa Federeka said...

resipi laen ade x??kongsi2 r kak..kui3

biskotlemau said...

ko nak resepi ape?? banyak aje..cuma aku malas nak post..hhahah

Fyqa Federeka said...

yg simple tpi sdp..xyah complicated sgt..ak yg brkuah nie xpndai msk..ak tau buat sup jew..

biskotlemau said...

nanti kalo aku ade masak2 aku share laa resepi..aku pun xpandai yang kuah2 nie..

sItI nAdiah saLiM said...

wah! da boleh kawin da ni!

biskotlemau said...

kawin kemendanya..muda lagi laa...hahha..tunggu ko kawin dulu laa nadiah..hehhehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...